ANUNT PUBLIC

Municipiul Alexandria reaminteste cetatenilor municipalitatii ca protectia mediului constituie obligatia si responsabilitatea tuturor persoanelor fizice si juridice, conform Ordonantei de Urgenta nr.195 din 22 decembrie 2005 (*actualizata*) privind protectia mediului.

Pentru promovarea unor relatii civilizate in viata de zi cu zi si pentru asigurarea unui climat corespunzator, necesar desfasurarii in conditii normale a activitatilor gospodaresti, social-culturale si economice, atat persoanele fizice cat si cele juridice au obligatia sa aiba un comportament civic moral si responsabil, de respect fata de mediul inconjurator si față de proprii vecini, in spiritul  legilor si normelor de convietuire morala si sociala.

Cetatenii au obligatia sa colecteze separat deseurile, astfel:

       1.      deseurile menajere se depoziteaza in containerele special amplasate in punctele amenajate in acest sens ;

       2.      deseurile de hartie/carton, plastic/metal, sticla se colecteaza separat in clopotii tip iglu  amplasati pe domeniul public al municipiului Alexandria astfel:

–          hartie/carton in clopotii de culoare albastra;

–          plastic/metal in clopotii de culoare galbena;

–          sticla in clopotii de culoare verde

Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) se colecteaza prin Asociatia Romana pentru Reciclare “ROREC”, apeland numarul de telefon 0761834800 pentru preluarea gratuita de la domiciliul solicitantului sau prin depunerea acestora la centrul permanent pentru colectarea DEEE situat in strada Libertatii , nr.505.

Deseurile nepericuloase compostabile se colecteaza separat in containerele specifice, din fiecare gospodarie, puse la dispozitie de catre operatorul de salubritate si inscriprionate ca atare.

Compostul reprezinta rezultatul unui proces de transformare a deseurilor biodegradabile intr-un compus stabil, salubru, ecologic, ce poate fi utilizat pentru fertilizarea si conditionarea solului in mod natural, fără a mai fi necesară folosirea ingrasamintelor chimice. Compostul este un amestec bogat in nutrienti, uscat, de culoare inchisa care consta din materie organica descompusa.

Se pot composta urmatoarele tipuri de deseuri nepericuloase compostabile:

–       resturi alimentare gatite sau crude;

–       resturi vegetale provenite din gradini;

–        frunze.

Depozitarea deseurilor de orice tip in alte locatii decat cele stabilite in acest scop este strict interzisa.

Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda, degradarea mediului de catre persoanele fizice si juridice,  prin depozitari necontrolate de deseuri de orice fel.

Daca sunt identificate persoane care depoziteaza deseuri in alte locatii decat cele stabilite in acest scop, cetatenii municipiului Alexandria pot accesa numarul dispeceratului 0247/986, pentru ca cel mai apropiat echipaj de control al Politiei Locale Alexandria sa se deplaseze la fata locului in cel mai scurt timp.